Μενού
Καλάθι

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ

ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ
-25 %
ΑΓΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΒΟΡΡΑ

"Ο Αγώνας για τη Μακεδονία", που δημοσιεύτηκε το 2006 στις ΗΠΑ ως "Claiming Macedonia, The Struggle for the Heritage, Territory and Name of Historic Hellenic Land, 1862 - 2004 (Εκδόσεις McFarland, USA, London, New York, Delhi, Canberra), αποτελεί μια μοναδική επεξηγηματική προσέγγιση στο Μακεδονικό πρόβλημα για την ενημέρωση και τον προσανατολισμό στην αγγλική βιβλιογραφία, στην οποία η ελληνική συμμετοχή είναι πενιχρή.

Περιγράφει το μακρύ πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό αγώνα για την κληρονομιά, το έδαφος και το όνομα της ιστορικής ελληνικής Μακεδονίας από το 1862 μέχρι σήμερα. Η διεισδυτικότητα και η μελετημένη ιστορική διατριβή του κειμένου, που βασίζεται σε 230 εξωελληνικές και ελληνικές πηγές προβάλλουν το βιβλίο ως αντίδοτο για την παγκόσμια μακεδονική ιστορική αγραμματοσύνη.

Οι πειστικές και αποδεικτικές σελίδες του, που φτάνουν ερευνητικά στις ρίζες του μακροχρόνιου Μακεδονικού προβλήματος, αποτελούν μοντέρνα ανάλυση της ευθύνης του διεθνούς κομμουνισμού του Στάλιν για την αναβίωση και διαιώνιση του προβλήματος, το οποίο, από τις αρχές του 1920, είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με τα σλαβικά κομμουνιστικά κινήματα των Βαλκανίων, και ιδιαίτερα της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο. Απόλυτα ενημερωτικό και αποκαλυπτικό το βιβλίο παρουσιάζει και το ανησυχητικό γεγονός ότι η ιστορία αυτή έχει φτάσει σε έναν παράλογο και απαράδεκτο σταθμό όπου η ΠΓΔΜ που αποκαλεί τον εαυτό της "Μακεδονία" να απαιτεί -με τη δύναμη που απέκτησε παραποιώντας τη μακεδονική ιστορία- όχι μόνο να αναγνωρίζεται ως Μακεδονία, αλλά να προβάλλεται ως η μόνη Μακεδονία. Και οι Σλάβοι κάτοικοι της να απαιτούν -με τη δύναμη που τους παρέσχε ο Τίτο- όχι μόνο να λέγονται "Μακεδόνες", αλλά να απαιτούν να είναι οι μόνοι Μακεδόνες.

Από σελίδα σε σελίδα το βιβλίο τονίζει ότι το Μακεδονικό δεν είναι μόνο πρόβλημα ονόματος.

Έχει εξελιχθεί σε μια ύπουλη και εσκεμμένη προσπάθεια με πρωταγωνιστές τους Σλάβους της ΠΓΔΜ να οικειοποιηθούν τα πάντα που ανήκουν στην Ελληνική Μακεδονία: Μια απόλυτη σάρωση ιστορικών, αρχαιολογικών και πολιτισμικών αξιών και μια τέλεια καταρράκωση της ταυτότητας και υπερηφάνειας της γειτονικής χώρας.

Αποτυχία να διατηρηθεί η μακεδονική πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά θα ισοδυναμεί με αποτυχία για την Ελλάδα να διατηρήσει αυτό που το βιβλίο προωθεί: Τη Δύναμη της Ελληνικής Μακεδονικής Ταυτότητας, Πολιτισμού και Υπερηφάνειας, τρεις έννοιες οι οποίες καθορίζουν το μακεδονικό Ελληνισμό.

ΒΙΒΛΙΟ
ΣυγγραφέαςΠΑΠΑΒΥΖΑΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚατηγορίαΙστορία
Θεματική ΚατηγορίαΝΕΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ημ. Έκδοσης2007
Σελίδες336
ISBN9789602662007
Σχήμα24x17
ΒιβλιοδεσίαΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γράψτε μια κριτική

Σημείωση: η HTML δεν επεξεργάζεται!
Κακή Καλή
15.90€
21.20€
Χωρίς ΦΠΑ: 15.90€
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies