Η ανάγνωση βιβλίων είναι μια δραστηριότητα που αγαπούν πολλοί. Ένα καλό βιβλίο μπορεί να γίνει η καλύτερη παρέα για ορισμένους, και γι’ αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις αγαπημένες συνήθειες για κάθε εποχή. Είναι ο ιδανικός τρόπος για να ξεφύγουμε από την πιεστική καθημερινότητα και να ταξιδέψουμε στον κόσμο της γνώσης, της μαγείας, και της δημιουργικότητας. Έχουμε αναρωτηθεί όμως ποια είναι τα πραγματικά πλεονεκτήματα αυτής της συνήθειας; Με ποιόν τρόπο μας ωφελεί πρακτικά η ανάγνωση βιβλίων;

Το διάβασμα ενός βιβλίου ωφελεί τη σωματική και τη ψυχική υγεία, και τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν για πάντα. Ξεκινούν από μικρή ηλικία και συνεχίζουν να υπάρχουν μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Ας δούμε παρακάτω πως η ανάγνωση βιβλίων μπορεί να αλλάξει το μυαλό και το σώμα προς το καλύτερο.

1. Ενδυνάμωση του εγκεφάλου

Έρευνες έχουν αποδείξει πως η ανάγνωση βιβλίων κυριολεκτικά αλλάζει το μυαλό. Μέσω μαγνητικών τομογραφιών έχει επιβεβαιωθεί πως η ανάγνωση ενεργοποιεί και δυναμώνει ένα σύστημα κυκλωμάτων και σημάτων στον εγκέφαλο. Όσο πιο τακτικά διαβάζουμε, αυτά τα κυκλώματα βελτιώνονται και γίνονται ακόμα πιο δυνατά. Άρα, με τη συστηματική ανάγνωση βιβλίων ουσιαστικά προπονούμε τον εγκέφαλό μας και τον δυναμώνουμε όλο και περισσότερο. Έτσι ανταποκρινόμαστε καλύτερα σε τυχόν ερεθίσματα από το περιβάλλον μας. Επιπλέον, η ανάγνωση βιβλίων προλαμβάνει ψυχικές ασθένειες ή ασθένειες που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως η άνοια.

2. Ενίσχυση του λεξιλογίου

Ξεκινώντας τη συνήθεια ανάγνωσης βιβλίων από παιδική ηλικία, έχουμε τη δυνατότητα να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό μας σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι είναι γενικά αναμενόμενο μέσω της εκπαίδευσης ή της κοινωνικοποίησης. Ένα πλούσιο λεξιλόγιο επηρεάζει άμεσα πολλούς τομείς της ζωής μας, όπως τις επαγγελματικές ευκαιρίες ή την απόδοσή μας σε εξετάσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου.

3. Μείωση του άγχους

Η ελαχιστοποίηση του στρες ως αποτέλεσμα της ανάγνωσης βιβλίων δεν είναι κάτι καινούριο σαν επιχείρημα. Στην πραγματικότητα, καθώς διαβάζουμε ένα βιβλίο, μειώνεται η πίεση, ο καρδιακός παλμός, και τυχόν ψυχικές διαταράξεις εξαφανίζονται τόσο αποτελεσματικά όσο και στη γιόγκα. Ιδανικά, σε έντονες και στρεσογόνες περιόδους, επιλέξτε να διαβάσετε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε καθώς σας προετοιμάζει για έναν βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο. Διαλέξτε το βιβλίο της αρεσκείας σας πατώντας εδώ και απολαύστε έναν αναζωογονητικό ύπνο.

4. Οι καταθλιπτικές τάσεις ανακουφίζονται

Ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων δυστυχώς βιώνει καταθλιπτικά συναισθήματα, ή περιόδους έντονης θλίψης. Το άγχος και το στρες συμβάλλουν σημαντικά σε αυτές τις τάσεις. Ο καλύτερος τρόπος για να ανακουφιστούμε λοιπόν, είναι αποδεδειγμένα η ανάγνωση βιβλίων. Επιλέγοντας ένα από τα βιβλία του e-mati.gr θα μπορέσετε να δραπετεύσετε από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας, τη θλίψη, και την αρνητική ενέργεια, και να παρασυρθείτε στον κόσμο των πρωταγωνιστών μιας ιστορίας, ή να βρείτε έξυπνες συμβουλές για αυτοβελτίωση σε βιβλία ψυχολογίας.

Τι θα πρέπει να διαβάζουμε;

Άρα, γεννάται η εξής απορία: Ποια βιβλία πρέπει να διαβάζουμε για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη; Η απάντηση είναι, οποιοδήποτε βιβλίο βρεθεί στα χέρια σας! Προτιμήστε κάποιο βιβλίο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας και τις προτιμήσεις σας, ή τολμήστε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό. Στο e-mati.gr θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει μέσα από μια τεράστια γκάμα βιβλίων και θα καταφέρετε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας σημαντικά.