Οι τρεις αυτοί όροι, "συνειδητό", "προσυνειδητό" και "ασυνείδητο", είναι εύχρηστοι και μας αφήνουν μεγάλη ελευθερία κίνησης· υπό τον όρο να μην ξεχνάμε πώς, αν απ' την περιγραφική άποψη υπάρχουν δυο είδη ασυνείδητου, απ' τη δυναμική άποψη υπάρχει μόνο ένα.
Μια έρευνα θ' αρχίσουμε τώρα κι όχι με αξιώματα. Γι' αυτό το σκοπό θα διαλέξουμε ορισμένα φαινόμενα που είναι πολύ συχνά, πολύ γνωστά και παραβλέπονται πολύ, και που δεν έχουν καμία σχέση με την αρρώστια, μια και μπορούμε να τα παρατηρήσουμε σε κάθε υγιές άτομο.
Δεσπόζουσα θέση του S. Freud είναι ότι η επιστήμη (και μαζί της και η ψυχανάλυση) δεν μπορεί να εξεταστεί ούτε ν' αξιολογηθεί με τους όρους της πίστης. Επειδή δεν αφήνει έδαφος και δυνατότητα στην αυταπάτη. Επειδή η επιστήμη απλά δεν είναι... πίστη. Είναι εμπειρία και μόχθος, έρευνα και γνώση με στόχο την προσαρμογή μας στην πραγματικότητα.
Αλλά και το απωθημένο κυλάει μαζί με το Αυτό, και είναι μόνο ένα κομμάτι του. Το απωθημένο χωρίζεται αυστηρά από το Εγώ μέσω των αντιστάσεών του, αλλά μπορεί να επικοινωνεί με το Εγώ μέσω του Αυτό. Αναγνωρίζουμε αμέσως ότι όλες οι ειδικές καταστάσεις που μέχρι τώρα έχουμε περιγράψει υποκινούμενοι από την παθολογία συνδέονται μόνο με το επιφανειακό επίπεδο...
Το ανοίκειο είναι εκείνο το είδος του τρομακτικού το οποίο ανάγεται σε κάτι που ήταν κάποτε πολύ γνωστό και για πολύ καιρό οικείο.
Το άγχος Η θεωρία του λίμπιντο: Ναρκισσισμός, μεταβίβαση σκέψεως, ψυχαναλυτική θεραπεία: Τρεις μελέτες επάνω στο άγχος
Στο τόσο μεγάλο έργο του Φρόυντ, θα μελετήσουμε ορισμένες καθαρά φιλοσοφικές πλευρές του.Ας σημειωθεί αμέσως πως οι πλευρές αυτές εμφανίζονται μάλλον στα τελευταία έργα του, αφού είχε προηγηθεί η μακροχρόνια αφιέρωσή του στη θεραπευτική ψυχολογία. Είχαν πραγματωθεί βέβαια τα μεγάλα ιστορικά και κοινωνικά προβλήματα της ανθρωπότητας.
... Θα έχετε ακούσει ότι ο όρος "σεξουαλικό" έχει υποστεί αδικαιολόγητη επέκταση στα χέρια των ψυχαναλυτών, για να μπορούν έτσι αυτοί να στηρίξουν τους ισχυρισμούς, σχετικά με τη σεξουαλική προέλευση των νευρώσεων και τη σεξουαλική σημασία των συμπτώσεών τους...
... Θα έχετε ακούσει ότι ο όρος "σεξουαλικό" έχει υποστεί αδικαιολόγητη επέκταση στα χέρια των ψυχαναλυτών, για να μπορούν έτσι αυτοί να στηρίξουν τους ισχυρισμούς, σχετικά με τη σεξουαλική προέλευση των νευρώσεων και τη σεξουαλική σημασία των συμπτώσεών τους. Μπορείτε τώρα να κρίνεται αν αυτή η επέκταση είναι δικαιολογημένη ή όχι.
Ο φιλόσοφος που μελετά το έργο του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη ή του Πλωτίνιου, βρίσκεται ενώπιον κειμένων, τα οποία, μολονότι γεννούν πολλά ζητήματα χρονολογίας, αντιγραφής ή αυθεντικότητας, παρουσιάζουν εν τούτοις τέτοιαν ευρύτητα, ώστε να προκύπτει μάλλον ζήτημα ερμηνείας και διείσδυσης στον πλούτο μιας σκέψης, παρά εργασίας "συγκόλλησης" αποσπασμάτων,...