Η «Χαραυγή» είναι το τέταρτο βιβλίο του Φρίντριχ Νίτσε. Γραμμένο σε αφοριστικό ύφος, προσπαθεί να αποκαλύψει, με όλη τη δηκτικότητα και την παραδοξότητα που χαρακτηρίζουν τη γραφή του μεγάλου φιλοσόφου, τα προσωπεία και τις ψευδαισθήσεις των ευρωπαϊκών αξιών.
ΧΑΡΑΥΓΗ (NIETZSCHE FRIEDRICH)
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΝΙΤΣΕ - Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Το Λυκόφως των ειδώλων είναι ουσιαστικά μια ανάλυση του Νίτσε, όσον αφορά τη δυτική φιλοσοφία και ηθική.Είναι η πρόταση του φιλοσόφου για τη δημιουργία ενός καινούργιου πολιτισμού πάνω στα συντρίμμια του τωρινού ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Οι επιστολές αυτές του Νίτσε, που είχαν απευθυνθεί στους πιο στενούς του φίλους, στην οικογένειά του, σε κάποιους διανοούμενους όπως ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, πρέπει να διαβαστούν σε συσχετισμό με τα τελευταία έργα του, όπως κυρίως το "Ίδε ο Άνθρωπος", καθώς και με το σύνολο των μεταθανάτιων αποσπασμάτων που χρονολογούνται από αυτά τα χρόνια.
... Η τραγωδία του Φρειδερίκου Νίτσε είναι ένα δράμα μονόπρακτο. Η σύντομη διάρκεια της ζωής του δεν δείχνει τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό του.Όλες οι πράξεις της τραγωδίας που μπορούμε να τις παρομοιάσουμε με χιονοστιβάδα.Αυτός βρίσκεται να είναι μόνος του κάτω απ' τον μανιασμένο ουρανό του εαυτού του και του πεπρωμένου του.
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ: ΕΚΛΕΚΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ
...Διατύπωσα την άποψη ότι ο τύπος του σωτήρα διατηρήθηκε αρκετά διαστρεβλωμένος, με μια πολύ αληθοφανή διαστρέβλωση, επειδή το περιβάλλον του έπρεπε ν' αφήσει σημάδια πάνω του και, μάλιστα, την ιστορία και τις τύχες της πρώτης χριστιανικής κοινότητας.Ο εμπλουτισμός αυτού του τύπου ερμηνεύεται μόνο με τον πόλεμο και την προπαγάνδα.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα ελάχιστα που δεν έχουν, ακόμα, συναντήσει το αναγνωστικό τους κοινό.Ωστόσο, εκείνοι που θα με διαβάσουν πιο πολύ, θα είναι όσοι μπορούν να καταλάβουν τον ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ μου. Θα μου ήταν δύσκολο να αναστατωθώ μ' εκείνους που έχουν αυτιά, ακόμα και στην εποχή μας.
Τα «Κείμενα για την Ελλάδα» ανήκουν στα πρώιμα έργα του μεγάλου γερμανού φιλόσοφου, Φρίντριχ Νίτσε. Ο αναγνώστης μπορεί να βρει εδώ, αφενός όλα εκείνα τα στοιχεία της προβληματικής του Νίτσε, που επρόκειτο να κλονίσουν εκ θεμελίων τις κρατούσες ως τότε απόψεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό...