Το έργο αυτό του Ρουσσώ εκδόθηκε στο Παρίσι το 1762. Η κυρίαρχη ιδέα του έργου είναι ότι ένας λαός που απαρτίζεται από την ένωση του συνόλου, διαφέρει από την άμορφη μάζα όταν αποτελεί ένα πολιτικό σώμα, το έθνος. Η ένωση αυτή προκύπτει από την υποχρέωση του καθενός να έχει νόμιμη αξία στηριζόμενη σε κάποιο Θεμέλιο.
Ο "Λόγος περί Πολιτικής Οικονομίας" αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του Jean-Jacques Rousseau, συμπυκνώνει και προϊδεάζει επιχειρήματά του που θα παρατεθούν στο "Κοινωνικό Συμβόλαιο" και αποτελεί τόπο κομβικής διασταύρωσης της νεωτερικής πολιτικής θεωρίας αφενός και της πολιτικής οικονομίας αφετέρου.
Ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ σκεπτόταν πως ο άνθρωπος έπρεπε να ζει κατά φύσιν, αφήνοντας να οδηγείται απότα ένστικτά του και τα συναισθήματά του, αρνούμενος στην τυραννία της λογικής.Οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι. Η κοινωνία τους διαφθείρει. Οι ιδέες του Ρουσσώ επηρέασαν βαθιά την εποχή του.
Τα "Γράμματα από το Βουνό" του Jean-Jacques Rousseau είδαν το φως της δημοσιότητας στα 1764, κυρίως ως κείμενα υπεράσπισης των δύο κορυφαίων έργων του φιλοσόφου, του "Αιμίλιου" και του "Κοινωνικού Συμβολαίου", που είχαν ήδη προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στην καθεστηκυΐα τάξη της Ευρώπης του 18ου αιώνα. Χωρίς φόβο, αλλά με πάθος, ο Rousseau υπερασπίζεται...