ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μειωμένη Τιμή! Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Προβολη μεγαλύτερων

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

HUGUETTE CAGLAR

9789602270431

Νέο Προϊόν

Σχολική ψυχολογία ή ψυχολογία μέσα στο σχολείο;
Θέτοντας το ερώτημα είναι σαν να θέτουμε επίσης την επιστημολογική προβληματική της σχολικής ψυχολογίας.

Περισσότερα

Παράδοση σε 1 έως 3 ημέρες

7,20 € με ΦΠΑ

-20%

9,00 € με ΦΠΑ

Σχολική ψυχολογία ή ψυχολογία μέσα στο σχολείο;
Θέτοντας το ερώτημα είναι σαν να θέτουμε επίσης την επιστημολογική προβληματική της σχολικής ψυχολογίας. Η έννοια της σχολικής ψυχολογίας μας παραπέμπει σε μια ψυχολογική πρακτική που συνδέεται στενά και άμεσα με το παιδαγωγικό πεδίο. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο οι τομείς και οι τρόποι παρέμβασης του σχολικού ψυχολόγου είναι άλλοι οριοθετημένοι και άλλοι προσδιορισμένοι από τις επιστημολογικές βάσεις της παιδαγωγικής. Η δεύτερη έννοια αντανακλά την εξέλιξη των γνώσεων στην περιοχή των επιστημών του ανθρώπου, τον πλούτο που προέρχεται από αυτές αλλά και τις δυσκολίες που συναντά η σχολική ψυχολογία, όταν πρόκειται να προβεί σε επιλογές μεταξύ των επιστημολογικών αναφορών που της προσφέρονται.
Σε μια πρώτη φάση η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας αποδόθηκε αποκλειστικά στον μαθητή, και οι αδυναμίες του εξομοιώθηκαν με καταστάσεις ελαττωματικές. Είτε επρόκειτο για αργοπορία, για "τεμπελιά", για "αφηρημάδα" είτε για νοητική ανεπάρκεια, ο μαθητής μόνο θεωρήθηκε υπεύθυνος για τις δυσκολίες του να συμμορφωθεί με τους κανόνες που ορίζει το σχολείο. Σε μια δεύτερη φάση το φταίξιμο μετατέθηκε από τον μαθητή στο σχολείο, που αντιμετωπίστηκε μόνον από τη διδακτική του πλευρά, ενώ η δυναμική της παιδαγωγικής σχέσης και πάλι δεν θεωρήθηκε (και όταν θεωρήθηκε αμέσως απορρίφθηκε) καθοριστικό στοιχείο για την ποιότητα της προσαρμογής του μαθητή στο σχολείο. Κατόπιν, με την αναγνώριση της σημασίας των κοινωνικο-οικονομικών και κοινωνικο-πολιτισμικών παραγόντων στη σχολική επιτυχία, εμφανίστηκε η έννοια της πολιτιστικής υστέρησης.
Παράλληλα, χάρη στα φώτα της ψυχανάλυσης, συντελείται μια αλλαγή στο σχολικό σκηνικό: ο μαθητής παραμερίζεται μπροστά στο παιδί, και τροποποιείται έτσι η όλη αντίληψη της ψυχολογικής εξέτασης. Στο εξής ο ψυχολόγος προσπαθεί να συλλάβει την ατομική δυναμική του παιδιού αλλά και τη δυναμική των οικογενειακών του σχέσεων. Επικρατεί η ιστορική και πολυδιάστατη προσέγγιση στην ψυχολογική εξέταση κάθε μαθητή. Η νέα αυτή μέθοδος δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει τα τεστ που εφαρμόζονται με τον κλασικό τρόπο αλλά μάλλον να φωτίσει και να εμπλουτίσει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Η προβολή τέλος, μέσα από τη συστημική προσέγγιση στο πλαίσιο της οικογενειακής θεραπευτικής, του νοήματος και της λειτουργίας ορισμένων παιδαγωγικών αποτυχιών -συμπτώματα της δυσλειτουργίας της οικογένειας- εισάγει την οικογενειακή συνέντευξη στην ψυχολογική εξέταση του απροσάρμοστου παιδιού. Κοντολογής η κατάσταση του κανονικού μαθητή και του προβληματικού μαθητή και η ποιότητα της ψυχοπαιδαγωγικής βοήθειας προϋποθέτουν στο εξής την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ψυχολογικές, παιδαγωγικές και κοινωνιολογικές συνιστώσες της σχολικής προσαρμογής.

Θεματική κατηγορία ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ
Σειρά ΤΙ ΞΕΡΩ; / QUE SAIS-JE?
Ημ. Έκδοσης 1996
Αριθμός Σελίδων 153
ISBN 9789602270431
Σχήμα 12Χ17
Βιβλιοδεσία ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Μεταφραστής ΝΑΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.

Γράψτε μια κριτική

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Σχολική ψυχολογία ή ψυχολογία μέσα στο σχολείο;
Θέτοντας το ερώτημα είναι σαν να θέτουμε επίσης την επιστημολογική προβληματική της σχολικής ψυχολογίας.

30 ακόμα προϊόντα στην ίδια κατηγορία: