Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως σε ένα μεγάλο βαθμό η σύγχρονη κοινωνία της γνώσης είναι το παιδί δύο πολέμων. Ο πρώτος ήταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, μεταξύ των Δυνάμεων του Άξονα Βερολίνου-Ρώμης αφενός, της συμμαχίας δηλαδή της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας, στην οποία προστέθηκαν αργότερα η Ιαπωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία και η...
«Το βιβλίο αυτό γράφτηκε με τριπλό σκοπό. Να προσφέρει, πρώτον, μια σύντομη και γενική εισαγωγή στην κοινωνιολογία, παρουσιάζοντας μερικές κεντρικές έννοιες και βασικές θεωρίες, που κατασκευάζει και χρησιμοποιεί σαν εργαλεία του ο κοινωνιολόγος για να προσλάβει και να καταλάβει την κοινωνική ζωή του ανθρώπου.
Το "Εύρηκα", το "Κύκνειο Άσμα" του μάστορα του Φανταστικού Ε. Α. Poe, απευθυνόμενο σύμφωνα με τη βούλησή του "σ' αυτούς, κυρίως, που αισθάνονται [...] στους ονειροπόλους", συνιστά ενδεχομένως το πιο "νόθο" κείμενο που θα μπορούσε κανείς να επισημάνει στη δυτική, τουλάχιστον, λογοτεχνική παράδοση.
Η θεωρητική επιστημονική κατάρτιση της εκπαιδευτικού της προσχολικής αγωγής αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τις εξετάσεις οποιασδήποτε μορφής στον τομέα αυτό αλλά και για την ανταπόκρισή της στις δραστηριότητες της τάξης σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις των παιδαγωγικών προγραμμάτων.
Το κλασικό πια αυτό εισαγωγικό έργο στον τομέα της μεθοδολογίας και των τεχνικών κοινωνικών ερευνών χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο παρουσιάζονται τα καθαυτό μεθοδολογικά προβλήματα της κοινωνικής έρευνας, καθώς και η διαδρομή της από τη στιγμή της σύλληψης του εκάστοτε προβλήματος μέχρι και την εκτέλεσή της.
Από τα τελευταία που εξέδωσε εν ζωή ο Τσαρλς Τίλλυ, το βιβλίο αυτό αποστάζει με διαύγεια το πλούσιο συγγραφικό του έργο σε ζητήματα ιστορικής και πολιτικής κοινωνιολογίας. Θέμα του είναι η δημοκρατία ως αδιάλειπτη διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ κράτους και πολιτών. Και βασικό του ερώτημα είναι τι οδηγεί ένα καθεστώς σε εκδημοκρατισμό και τι σε...
Το πολιτικό ανάστημα δεν μετριέται με την ικανότητα να προσαρμοσθεί στον κοινό παρονομαστή της κοινής γνώμης, αλλά από τη δύναμη να ηγηθεί μιας εκστρατείας υπέρβασης...Από τον χειμώνα του 1999, η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση είχε μπει σε τροχιά εφαρμογής. Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Σημίτης ενέδωσε σε πιέσεις και επέτρεψε την αποδόμησή της...
ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Όσοι μετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας συνείδηση πραγματικού Ευρωπαίου Πολίτη που οδηγεί στον κοινό αγώνα για την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, οφείλουμε να κατανοούμε, και δη διαχρονικώς, ότι ο ρόλος της υπερβαίνει τους Λαούς της και είναι, κυριολεκτικώς, πλανητικός.