Ο πολιορκητικός πόλεμος έδινε στους επιτιθέμενους τη δυνατότητα να καταλάβουν μια οχυρωμένη πόλη και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συγκρούσεις που μαίνονταν στην αρχαιότητα στην Εγγύς Ανατολή. Πρώτη ανέπτυξαν την πολιορκητική οι Ασσύριοι και ακολούθησαν άλλοι λαοί.
Οι Έλληνες οπλίτες, το πρότυπο των πολεμιστών με δόρυ, έπαιζαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο Χρυσό Αιώνα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Την περίοδο εκείνη οι πόλεις-κράτη άρχισαν να δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη στρατιωτική εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των πολιτών τους.
Τον πρώτο χρόνο της βασιλείας του ο Αλέξανδρος ανέκτησε τον έλεγχο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Κινήθηκε με ταχύτητα για να ολοκληρώσει την προσάρτηση της βαρβαρικής Θράκης, ενώ συγχρόνως πραγματοποίησε ορισμένες αλλαγές στο στρατό.
Η Περσική Αυτοκρατορία αναπτύχθηκε στο κενό που δημιουργήθηκε μετά την καταστροφή του βασιλείου των Ελαμιτών από τους Ασσύριους. Ο πρίγκιπας Τείσπης κατέλαβε την πόλη Ανσάν, πάλαι ποτέ ελαμιτικό οχυρό στο σημερινό νοτιοδυτικό Ιράν. Ο πατέρας του Αχαιμένης είναι μάλλον εκείνος που εκπαίδευσε και οργάνωσε τον πρώτο περσικό στρατό και έδωσε το όνομά του στη...
Η ιδιαίτερα ζωντανή αφήγηση των γεγονότων του Τρωικού Πολέμου στο έπος της Ιλιάδας προσέλκυε ανέκαθεν τους μελετητές και ενίσχυσε το ενδιαφέρον για τους μυκηναϊκούς χρόνους.
Λίγο μετά τα μέσα καλοκαιριού του 415 π.Χ. οι Αθηναίοι ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον των Συρακουσών. Τους είχε παρακινήσει ο χαρισματικός αλλά παράτολμος στρατηγός Αλκιβιάδης, ισχυριζόμενος ότι οι κάτοικοι των Συρακουσών εφοδίαζαν με τρόφιμα τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους.
Η μάχη του Γρανικού ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη του Αλεξάνδρου επί των Περσών. Σε αυτήν αποκαλύφθηκαν ο ηρωισμός και οι ηγετικές ικανότητες του Μακεδόνα βασιλιά, που καθόρισαν την πορεία του. Στην πρώτη αυτή σύγκρουση οι 5.000 ιππείς του μεγάλου στρατηλάτη, με την υποστήριξη των τοξοτών και των ακοντιστών, έτρεψαν σε φυγή τους 20.000 Πέρσες ιππείς.
Την περίοδο της βασιλείας του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο μακεδονικός στρατός -οι φαλαγγίτες- αναδιοργανώθηκε και εξελίχθηκε σε μια αήττητη πολεμική δύναμη, η οποία χαρακτηριζόταν από τον προηγμένο οπλισμό της και τις τακτικές που εφάρμοζε.
Η ιστορία των περιοχών στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, πριν το απόγειο της Μακεδονίας, είχε επισκιαστεί λόγω της λαμπρότητας του νότου. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις των Ελλήνων με τους Θράκες, τους Σκύθες και τους Κέλτες ήταν ιδιαίτερα τεταμένες, ειδικά στη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ.
Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος ακόμη και σήμερα αποτελεί ένα γοητευτικό ιστορικό θέμα, καθώς μέσα από τη μελέτη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη διάρκειά του παίρνουμε μαθήματα διπλωματίας, στρατηγικής και τακτικής.