ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ - ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ

Προσφορές

Νέο Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Προβολη μεγαλύτερων

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

9789606150432

Νέο Προϊόν

Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης.

Περισσότερα

Παράδοση σε 1 έως 3 ημέρες

40,00 € με ΦΠΑ

Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης. Γνωρίζουμε ότι η προσκύνηση των εικόνων κατέχει μία πολύ σημαντική θέση κι αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μία απλή απεικόνιση ούτε μια διακόσμηση, ούτε ακόμα μία εικονογράφηση της αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: ισότιμη του ευαγγελικού μηνύματος, είναι ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει ολόκληρο στην λειτουργική ζωή. Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα που η Εκκλησία Αποδίδει στην απεικόνιση, όχι σ' οποιαδήποτε αναπαράσταση, αλλά στην συγκεκριμένη απεικόνιση, την οποία σμίλεψε στο πέρασμα της ιστορίας της, κατά την πάλη της εναντίον της ειδωλολατρίας και των αιρέσεων, στην εικόνα που το τίμημά της ήταν το αίμα ενός μεγάλου αριθμού μαρτύρων και ομολογητών κατά την διάρκεια της εικονομαχικής περιόδου: στην ορθόδοξη εικόνα.
Στην εικόνα, η Εκκλησία δεν βλέπει μόνον μία μορφή ορθόδοξης διδασκαλίας, αλλά την καθολική έκφραση της Ορθοδοξίας, αυτή την ίδια την Ορθοδοξία. Επομένως δεν μπορούμε ούτε να καταλάβουμε, ούτε να εξηγήσουμε την εκκλησιαστική τέχνη έξω από την Εκκλησία και από την ζωή της. Η εικόνα, ιερή απεικόνιση, είναι μια εκδήλωση της Παράδοσης της Εκκλησίας, ισότιμη με την γραπτή και προφορική παράδοση. Η προσκύνηση των εικόνων του Χριστού, της Παρθένου, των αγγέλων και των αγίων είναι ένα δόγμα της χριστιανικής πίστεως πού διατυπώθηκε στην Έβδομη Οικουμενική Σύνοδο. Προέρχεται από το θεμελιώδες δόγμα της Εκκλησίας: της ομολογίας της ενανθρωπήσεως του Θεού. Η εικόνα του Θεανθρώπου είναι η μαρτυρία της πραγματικής σάρκωσης Του κι όχι μιας φανταστικής. Μήπως δεν είναι αλήθεια πως η εικόνα συχνά αποκαλείται "εικαστική θεολογία"; Αυτό το εκφράζει η Εκκλησία και στην λειτουργία της. Τα στιχηρά και οι κανόνες των εορτών διαφόρων εικόνων, όπως για παράδειγμα του Αγίου Μανδηλίου (16 Αυγούστου) και ιδιαίτερα η ακολουθία της Κυριακής της Ορθοδοξίας αποκαλύπτουν το νόημα της εικόνας σ' ολόκληρο το βάθος της. Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πώς το περιεχόμενο και η σημασία της αποτελούν θεολογική μελέτη όμοια με την μελέτη της αγίας Γραφής.

Κατηγορία Θρησκεία/Φιλοσοφία/Κοινωνιολογία
Θεματική κατηγορία ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ-ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ
Ημ. Έκδοσης 1998
Αριθμός Σελίδων 706
ISBN 9789606150432
Σχήμα 14Χ21
Βιβλιοδεσία ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.

Γράψτε μια κριτική

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης.

30 ακόμα προϊόντα στην ίδια κατηγορία: